How-often-should-you-take-your-kids-to-the-doctor

Πρόληψη αλλεργιών ανάλογα με τη διατροφή στη βρεφική ηλικία!

How-often-should-you-take-your-kids-to-the-doctor

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας για την παιδική διατροφή (FKE) στο Ντορτμούντ θα πρέπει το παιδί να ξεκινήσει να τρέφεται με συμπληρωματικές τροφές (εκτός του γάλακτος) το νωρίτερο κατά το ξεκίνημα του πέμπτου μήνα ζωής και το αργότερα στο ξεκίνημα του έβδομου μήνα.

Από την αρχή θα πρέπει να φροντίσει κανείς να χρησιμοποιεί διάφορα συστατικά στην παρασκευή του φαγητού ( κυρίως ποικιλία λαχανικών και φρούτων) έτσι ώστε να υπάρχουν εναλλαγές στην διατροφή του παιδιού.

  • Μικρές ποσότητες δημητριακών επιτρέπονται με το ξεκίνημα της συμπληρωματικής διατροφής.
  • Η σταδιακή εισαγωγή του σιταριού κατά τον πέμπτο με έβδομο μήνα ζωής του παιδιού οδηγεί σε μείωση του κινδύνου δημιουργίας εντερικού παιδισμού (Zöliakie) κατά 50 τις εκατό, εφόσον το παιδί θηλάζει παράλληλα το διάστημα αυτό.
  • Μικρές ποσότητες κρέατος θα ήταν καλό να συμπεριλαμβάνονται 5 φορές την εβδομάδα στο μεσημεριανό γεύμα.
  • Το ψάρι είναι σημαντικό να προσφέρεται από την αρχή στο βρέφος λόγω των ωμέγα-3-λιπαρών οξέων. Η συστηματική κατανάλωση ψαριού στην βρεφική ηλικία παρατηρήθηκε σε μεγάλες μελέτες οτι συνδυάζονταν με χαμηλότερη συχνότητα στην εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος στην προχωρημένη παιδική ηλικία. Μια σουηδική μελέτη με 3.285 παιδιά απέδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριού στο πρώτο έτος ζωής μειώνει τον κίνδυνο ατοπικώνν ασθενειών ( έκζεμα, ρινίτιδα ,νευροδερματιτιδα) στα πρώτα 12 χρόνια ζωής.

Ακόμα και τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών θα πρέπει να ακολουθούν το ίδιο διατροφικό πλάνο. Η αποφυγή η ακόμα και η καθυστερημένη επαφή με πιθανές αλλεργιογόνες τροφές όπως αγελαδινο γάλα, αυγό, σιτάρι, και σόγια δεν προστατεύει απο αλλεργίες στο μέλλον.

Στην μικρή παιδική ηλικία θα ήταν καλό να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο γευμάτων. Κατα κανόνα χρειάζεται το παιδί 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα γεύματα. Θα ήταν καλό να επιδιώκεται όλα τα μέλη της οικογένειας τουλάχιστον μια φορά την ημέρα να παίρνουν μαζί ένα γεύμα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Μια ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά με τα περισσότερα οικογενειακά γεύματα μέσα στην εβδομάδα παρουσίασαν μια σκόπιμη διατροφική συμπεριφορά και είχαν φυσιολογικό βάρος σε σύγκριση με παιδιά που σπάνια γευμάτισαν σε οικογενειακό περιβάλλον.

Dr. Σοφία Κεφαλίδου